Placeholder

Rauwkostsalades zijn toch altijd goed?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

Groenten zijn belangrijk voor je gezondheid. Dit weet jij natuurlijk, net zoals het feit dat je hiervan 200 gram per dag moet eten. Maar wist je toevallig al dat we dit echt niet doen? Tijdens het nationaal Groentecongres te Rotterdam, maart 2015, kwam het volgende naar voren: slechts 3-14 % van alle volwassenen tot 68 jaar eet deze portie. Ik ben hiervan geschrokken. 200 gram, oftewel 4 opscheplepels, is natuurlijk ook wel een bord vol met groente. Maar de groenteportie kan en mag verdeeld worden over de dag. Bijvoorbeeld een tomaatje bij de lunch; dat is ongeveer 50 gram groenten. Ook paprikareepjes, bleekselderijstengels, wortelen; het telt allemaal mee met je totale groenteportie. Goed voor één of twee opscheplepels. 
 
Groente is leverancier van o.a. voedingsvezels, ijzer, kalium, foliumzuur en vitamine C. Deze zorgen voor een goede stofwisseling, darmwerking en bloeddruk. Ook hebben groenten een verzadigende werking én leveren ze heel weinig calorieën. Maar groente eten vergroot ook je veerkracht: een veerkrachtig persoon eet meer groente en fruit. 
 
Cliënte Yvonne probeert iedere dag 200 gram groente te eten. Het lukt al aardig. Ze merkt dat ze inderdaad een voller gevoel heeft na de maaltijd en dat ze minder snel iets tussendoor snoept. Haar darmen werken beter dan voorheen. Ze vertelt: ”In het weekeinde eten we één keer frites. We aten hier nooit groente bij, maar ik ga er nu rauwkost bij eten, dat is makkelijk en zo kom ik toch aan mijn groenteportie”. Bij de volgende afspraak vertelt ze: “Dit is een goed idee geweest. Ik merk dat ik nu ook minder frites opschep, omdat ik een bakje rauwkost van 250 gram erbij eet. En het smaakt goed!” Ze heeft het bakje meegenomen. We zien een uitnodigend etiket aan de bovenzijde. Een foto van de groenten die erin verwerkt zijn. Op de onderzijde staan de ingrediënten vermeld. En wat zien we: 199 kcal per 100 gram! Yvonne: “Dit kan niet, we kijken niet goed”. Wat is dit een teleurstelling. Denk je echt goed bezig te zijn, blijkt dat je bakje rauwkost goed is voor 500 calorieën! Het bestaat voor 40% uit dressing met olie en suiker! Ik raad Yvonne aan om zelf rauwkostsalade te maken, met een magere dressing met slasaus of magere yoghurt en verse kruiden. Want rauwkost is prima, maar dan zonder toegevoegde kant-en-klare dressing.