Placeholder

Kokosvet: wel of niet doen?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het populaire kokosvet.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het populaire kokosvet.

Kokos is vet populair. Vooral de olie en het vet van de kokos. Het wordt tegenwoordig overal voor gebruikt: op brood, als vervanging van boter of margarine, als bakvet of als basis voor een dressing. Kokosvet is goed voor je, dat is het idee. En dat denken we omdat het een aantal claims meekrijgt van gezondheid. Zo zou het helpen bij het afvallen, goed zijn voor je geheugen en voor je huid en gezonde vetten bevatten. En dan komt er ook nog bij dat het een ‘puur natuur’-product is.

Ik ben minder enthousiast. Kokos is een plantaardig product dat volop verbouwd wordt om aan de grote vraag te voldoen. Er worden extra plantages aangelegd. Een milieudingetje, of liever: een milieu-ding, dat niet staat voor ‘puur-natuur’, is dat er veel water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Ook aan de gezondheidsclaims van kokosvet zitten nogal wat haken en ogen. Het is plantaardig vet, dat klopt, maar plantaardig betekent niet automatisch dat het goed is voor je gezondheid. Het kokosvet bestaat voor het grootste deel uit verzadigd vet, ook wel vast vet genoemd. Ook in de kokosolie zitten veel verzadigde vetten. Dit vet verhoogt de slechte cholesterol, ook wel low density lipid (LDL) genoemd. Tegenover LDL staat HDL: high density lipid. Dit is de goede cholesterol. De HDL-vetten zorgen ervoor dat de bloedvaten mooi open blijven. En daar zit in kokosvet nu net weinig van in…..

En dan het laurinezuur. Van de vetzuren in kokosvet is ongeveer 45-50% laurinezuur. Dit zuur heeft een gunstige invloed op ons cholesterol. Gelukkig, denk je dan. Helaas zorgen de overige vetzuren (55% aanwezig) ervoor dat het LDL-vet sneller stijgt dan het goede HDL-vet. Zo gezond is kokosvet dus niet. Gebruik gewoon lekker zonnebloem-, olijf-, of sojaolie. Deze bevatten meer goede vetten en houden het cholesterolgehalte dus gezond.

En dan de vitamineleverantie. Botersoorten leveren voornamelijk de vet oplosbare vitamines A en de D. Oliën  vitamine E en K. Helaas levert kokosolie van alle olie-soorten de minste vitamine E en K.

Is er dan niets goed aan kokosvet? Jawel. Kokosolie is heel goed bestand tegen verhitten. Er ontstaan dus geen schadelijke verbindingen die slecht zijn voor onze gezondheid. Maar om alles in kokosolie te bakken is geen goed advies. Mijn advies is: varieer met de olie- en botersoorten, zodat je voldoende vetoplosbare vitamines binnenkrijgt.  Kies producten die in de koelkast nog smeerbaar of vloeibaar zijn. Deze bevatten voldoende onverzadigde vetten om hart- en vaatziekten te verminderen.