Eet je slank en gezond: tips + 3 recepten

Om gezond en fit te worden, hoef je niet dag in dag uit naar de sportschool. Met de juiste voeding kun je ook gezonder en fitter worden. In de eerste Vriendin van 2019 lees je precies hoe je dit kunt doen (en ook hoe je je kinderen zo ver krijgt!). We geven extra tips en recepten weg.

Om gezond en fit te worden, hoef je niet dag in dag uit naar de sportschool. Met de juiste voeding kun je ook gezonder en fitter worden. In de eerste Vriendin van 2019 lees je precies hoe je dit kunt doen (en ook hoe je je kinderen zo ver krijgt!). We geven extra tips en recepten weg.

1. Krijg meer energie
Het klinkt als een open deur, maar als je meer energie wil geldt: eet 500 gram groenten per dag en drink iedere dag minimaal 1,5 liter water.

2. Verbeter je gewicht
Let op vloeibare calorieën: dus minder met frisdrankjes of andere sapjes met veel suikers. Vervang vruchtensap of chocolademelk door thee, water of zwarte koffie.

3. Eet je blij
Voeding heeft invloed op je brein. Wat je eet kan dus ook bepalen hoe je je voelt. Voeding met het stofje tryptofaan stimuleert bijvoorbeeld het feelgoodhormoon serotonine. Hieronder vind je een lijstje van eten dat goed is voor je brein.

Vis, walnoten, zaden, lijnzaadolie, roomboter, kokosolie, donkergroene bladgroenten (spinazie, veldsla, andijvie, boerenkool), gember, tomaat, avocado, kurkuma, paddenstoelen, fruit.

Meer lezen?
Lees ons eetplan voor het hele gezin in Vriendin 1. Ook handig: het boek ‘De supermarkt survivalgids’, van Teun van de Keuken. Dit boek staat vol handige tips om de supermarkt te overleven en niet met de verkeerde (ongezonde) dingen thuis te komen.

Hieronder delen we 3 gezond & fit-recepten. Alle recepten zijn voor 4 personen.

Kruidige pompoensoep met kokosolie en verse kruiden

Ingrediënten: 1 pompoen (gewassen en in stukken gesneden), 2 uien (in ringen), 3 tenen knoflook, 5 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes salie, 2 el kokosolie, 1 à 2 liter water (deel om in te koken en de rest om de soep te verdunnen), zout, versgemalen peper en eventueel citroensap.

Bereidingswijze: verhit een grote pan op het vuur, voeg kokosolie toe en fruit hierin de uien glazig. Voeg daarna de kruiden, knoflook en pompoen toe en laat even meebakken. Voeg dan zoveel water toe dat de pompoen onder water staat. Maal wat peper in de soep en voeg een snufje zout toe. Kook de pompoen gaar in 15 à 20 minuten of totdat de schil zacht is. pureer een deel van de soep en bepaal de dikte door het eventueel te verdunnen met water. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Voeg er eventueel een beetje citroensap aan toe.

Groene salade met avocado en pompoen

Ingrediënten: diverse soorten sla (zoals veldsla, waterkers, frisse sla en eikenbladsla), 2 avocado’s, citroensap, 1 granaatappel, ½ pompoen (in schijven), 4 el olijfolie extra vierge, 1 el citroensap (of appelazijn of rode wijnazijn), ½ el honing, ½ sjalotje, kokosolie (gesmolten), eventueel aanvullen met een ei of vis of gevogelte.

Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de pompoenschijven in een grote kom en gier de kokosolie erover. Verdeel de olie over de pompoen en breng op smaak met zout en peper. Leg de pompoen op een bakblik bekleed met bakpapier. Rooster de pompoen voor 20 à 35 minuten tot beetgaar en goudbruin. Haal de pompoen uit de oven en laat deze even wat afkoelen. Was ondertussen de sla en droog het in een slacentrifuge. Snijd de avocado in plakjes of blokjes en besprenkel dit met citroensap om verkleuring te voorkomen. Maak een dressing van de olie, het citreonsap (of azijn), de honing en sjalotje. Leg de sla op een bord of schaal en verdeel de gegrilde pompoen erover. Snijd de granaatappel doormiddel, leg het met de open kant op je hand boven de salade. Sla met de bolle kant van de lepel op de granaatappel en de pitjes zullen er vanzelf uitvallen. Giet een deel van de dressing over de salade.

Chocolademousse van avocado, banaan en cacaopoeder

Ingrediënten: 2 avocado’s, 1 banaan, cacaopoeder naar smaak, 2 el kokosroom (vet dat bovenop de kokosmelk in een blik zit), eventueel een beetje honing om het iets zoeter te maken, garneren met noten en kokosrasp.

Bereidingswijze: Snijd de avocado’s door de helft en schep het vruchtvlees uit de schil. Bewaar de schil, want deze komt later nog van pas! Doe de avocado samen met de overige ingrediënten in een blender en mix het tot een gladde massa. Verdeel de chocolademousse over de 4 avocadoschillen en garneer het met noten en kokosrasp.