10x zó versla je een verkoudheid

10x zó versla je een verkoudheid

Een verkoudheid te pakken? Met deze tips en tricks maak jij korte metten met dat gesnotter.

1. Schoon, schoner, schoonst

De verspreiding van een verkoudheidsvirus wordt veroorzaakt door besmette vochtdruppeltjes in de lucht. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in het OV, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf. Het virus kan ook via aanraking worden overgedragen. Hygiëne is dus belangrijk: was je handen vaak, houd het huis schoon (vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen en was beddengoed regelmatig) en ventileer de woon- en slaapkamer.

2. Haal je neus op

Als je snotverkouden bent, wil je het liefst je neus snuiten. Toch kun je dat beter niet doen, aldus KNO-arts Stijn van der Avoort bij het Máxima MC. Je kunt beter je neus ophalen. Dan gaat het slijm via je keel naar je maag, waar het maagzuur de ziekteverwekkers doodt. Als je je neus snuit, bouw je een kortdurende druk op in je neus waardoor het slijm én de virussen in je neusbijholtes terechtkomen waar het ontstekingen kan veroorzaken. Wil je toch snuiten? Druk dan één neusgat dicht en snuit voorzichtig. Gebruik daarnaast elke keer een schone tissue als je snuit.

3. Stoom op de juiste manier

Adem door je neus de hete stoom in die vrijkomt van een douche- of badderbeurt, of ga boven een kom met heet water hangen (maximaal 60 graden) met een theedoek over je hoofd. Voeg geen middeltjes als menthol toe aan het water, dit irriteert je slijmvliezen.

4. Eet kippensoep

Hierin zit het stofje carnosine dat je immuunsysteem een flinke oppepper geeft, aldus de Universiteit van Nebraska. De onderzoekers denken dat de combinatie van kip, ui, een knolletje, wortels, bleekselderij en water zorgt voor dat verkwikkende effect. Overigens blijkt er qua werkzaamheid geen verschil te zijn tussen zelfgemaakte soep en soep uit blik.

5. Gorgel met zout water

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar er is wel een logische verklaring waarom gorgelen met zout water kan werken. Zout heeft niet alleen een desinfecterende werking, het zorgt er ook voor dat slijm makkelijker wordt afgevoerd en keelpijn wordt verzacht. Los een theelepel zout op in een glas warm water. Gorgel een paar seconden en spuug het dan uit.

6. Slaap met een gesneden ui naast je bed

De werkzame stof die vrijkomt, allyl propyl disulfide, als je een ui in stukken snijdt, zorgt ervoor dat je neus openblijft waardoor je vrijer kunt ademhalen.

7. Pak je rust

Zo herstel je sneller van een verkoudheid. Ga op tijd naar bed en slaap minstens acht uur.

8. Slik zink

Uit onderzoek van de Universiteit van Helsinki blijkt dat zink een grote rol speelt bij een goede weerstand, het kan je verkoudheid gemiddeld drie dagen verkorten. Je kunt multivitaminen met zink slikken (dagelijkse dosering staat op de verpakking), maar ook vette vis (bijvoorbeeld haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst bevatten veel zink.

9. Drink veel water

Zo kan je lichaam des te meer afvalstoffen uitscheiden en het voorkomt dat je slijmvliezen (houden verkoudheidsvirussen tegen) uitdrogen. Drink geen koffie of alcohol, deze onttrekken juist vocht uit je lichaam. Ook melk is niet verstandig: dit triggert slijmvorming.

10. Doe een theelepeltje sambal door het avondeten

Sambal is niet alleen een smaakmaker, het is ook nog eens goed voor je immuunsysteem. Dankzij het stofje capsaïcine gaan je afweercellen harder werken, waardoor de verkoudheid sneller over is.

Feiten & cijfers

• Gemiddeld zijn volwassenen twee tot vijf keer per jaar verkouden. Kinderen wel zes tot tien keer.

• Uit onderzoek van VSM blijkt dat 86 procent van de mensen een verkoudheid lang vindt duren. Een verkoudheid duurt gemiddeld vijf tot tien dagen.

• Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat ruim de helft van werkend Nederland zich niet ziek meldt als ze verkouden zijn.

Lees ook: de herfst is begonnen: zo geef je je weerstand een boost