Placeholder

Zwangerschapsstriemen

Wanneer er een wondertje in je buik groeit, groeit je buik ook mee. Het kan dan voorkomen dat je zwangerschapsstriemen krijgt. Kun je die ook tegengaan?

Wanneer er een wondertje in je buik groeit, groeit je buik ook mee. Het kan dan voorkomen dat je zwangerschapsstriemen krijgt. Kun je die ook tegengaan?

Zwangerschapsstriemen, ook wel striae, ontstaan doordat de huid in een korte tijd flink wordt opgerekt. Tijdens je zwangerschap gebeurt dit vooral bij je buik, maar ook de huid bij je borsten, je heupen, je billen en je dijen kan uitrekken. In eerst instantie zijn het roze of paarsrode streepjes, na de zwangerschap worden ze zilverwit of huidkleurig.

De grootte van je buik heeft geen invloed op het aantal zwangerschapsstriemen die je zult krijgen, dat is namelijk grotendeels erfelijk bepaald. Je loopt wel meer kans als je binnen een korte tijd veel aankomt. Je kunt de grootte van de strepen en het aantal proberen te beperken door te smeren. Wanneer je je huid goed verzorgt met een vochtregulerende crème, versterk, bescherm en ondersteun je je huid.

Ook is het belangrijk om je huid zoveel mogelijk te ondersteunen. Je kunt een buikband dragen om je buik te ondersteunen en goede beha’s voor ondersteuning van je borsten. Verder kan het dagelijks masseren van je huid en veel water drinken helpen om haar zacht, elastisch en soepel te houden.

Heb je toch striemen gekregen, dan zijn er verschillende striaecrèmes en oliën verkrijgbaar. Scrub je huid zachtjes tijdens het douchen, droog jezelf af en smeer jezelf in met de door jou gekozen crème. Na de zwangerschap worden de strepen een stuk minder opvallend. Evengoed moet je je huid na de zwangerschap ook goed blijven verzorgen. Een vitamine E crème helpt het herstel van je huid de goede kant op.