Placeholder

10 gouden regels voor als je op kraamvisite gaat

Eindelijk is je vriendin, zus of collega bevallen van haar wondertje en je kunt niet wachten om de kleine te zien! Maar wanneer kan dat? En wat zijn de ongeschreven regels? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Eindelijk is je vriendin, zus of collega bevallen van haar wondertje en je kunt niet wachten om de kleine te zien! Maar wanneer kan dat? En wat zijn de ongeschreven regels? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Bel van tevoren of stuur een appje
Ga nooit onaangekondigd op kraamvisite. De kersverse ouders proberen in een ritme te komen en dat wil je niet verstoren. Laat dus vooraf weten hoelaat je langskomt. 

2. Kom ook écht op dat tijdstip
Zo voorkom je dat je tijdens het middagdutje van de moeder aanbelt. 

3. Blijf thuis als je ziekig bent
Een baby heeft nog niet een goede weerstand. Heb je een koortslip (dit is zelfs levensgevaarlijk), ben je verkouden of voel je je grieperig? Blijf thuis. 

4. Een kraamcadeau is attent
Dit hoeft natuurlijk niet, de ouders zijn allang blij dat je langskomt, maar attent is het wel. Koop het liefst spulletjes die bij de kleur van de babykamer passen en koop babykleding in grotere maten, zodat het kindje er nog inkan groeien. 

5. Bring food!
Jij weet waar je beste vriendin of zus van houdt. Neem haar lievelingsgerecht of snack mee. Je kunt bijvoorbeeld ook een doos sushi laten bezorgen, ze heeft namelijk negen maanden lang geen rauwe vis mogen eten.

6. Vraag of je de baby mag vasthouden
Vraag vooraf of je de baby mag vasthouden of kuffelen. Als de ouders dit niet willen, respecteer dit dan. Mag het wel? Was dan vooraf je handen. 

7. Geef geen ongevraagd advies
Ongevraagd advies van kraamvisite kan irritant zijn. Waarschijnlijk worden de kersverse ouders al overladen met informatie. Als ze jouw hulp nodig hebben, hoor je het vanzelf. 

8. Alle baby’s zijn prachtig
Dit spreekt voor zich. Het is onbeleefd om te zeggen dat de baby niet zo knap is. 

9. Bied aan of je kunt helpen
Bied aan om de koffie te zetten of de beschuit met muisjes te smeren. Misschien kun je nog wat boodschappen doen? 

10. Blijf niet te lang hangen
Een nieuwe baby is erg vermoeiend en de moeder heeft haar energie hard nodig. Een uurtje is vaak lang genoeg. Veel mensen vinden het vervelend om kraamvisite weg te sturen, dus hak zelf die knoop door.