×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Bijzonder: dit weekend zie je extra veel vallende sterren

Bijzonder: dit weekend zie je extra veel vallende sterren
20.10.2017 -

Dit weekend hebben we met iets heel bijzonders te maken. De meteorenzwerm Orioniden bereikt zijn hoogtepunt. Dat betekent dat we het hele weekend kunnen genieten van veel vallende sterren.


Orioniden, waarom heet deze meteorenzwerm zo? Omdat het lijkt alsof ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Elk jaar rond oktober krijgen we weer te maken met deze meteorenzwerm. Deze zwerm bestaat uit gruis afkomstig van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Leuk voor alle mensen die houden van sterrenkijken, want onder ideale omstandigheden zijn er 23 meteoren per uur te verwachten.

37 sterren per minuut 
In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben mensen die in het binnenland wonen de meeste kans om van de vallende sterren te genieten. De meeste opklaringen worden verwacht in het oosten en zuiden. Het hoogtepunt van de meteorenzwem ligt op zondagochtend rond 6.00 uur. Dan vallen er maximaal 37 sterren per minuut, oftewel één per anderhalve minuut. Helaas trekt er rond dezelfde tijd een wolkengebied over Nederland. In Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg heb je geluk: in deze provincies worden de meeste opklaringen verwacht.

In het donker
Je kunt de vallende sterren het beste waarnemen op een veldje buiten de bebouwde kom. In de stad is het lastiger om vallende sterren te spotten vanwege al het licht om je heen. Dit weekend hebben we geen last van de maan – het is Nieuwe Maan, wat betekent dat het tijdens opklaringen pikkedonker is. 

Bron: WeerOnline
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Deze Netflix series kun je in november volgen

10.11.2017 - De dagen worden korter en de nachten worden langer, voor sommige is dit vreselijk, maar wij kunnen maar aan één ding denken: Netflix!

Lees meer

4

Nu in de bioscoop: Oude liefde (win 3x 2 kaartjes)

02.11.2017 - Vanaf 2 november draait de film Oude liefde in de bioscoop en jij kunt hem samen met een vriendin zien. Redacteur Annabel heeft hem vorige week alvast gekeken en schreef er een recensie over.

Win
Tv-tip: Bonje met de buren

30.10.2017 - Bonje met de buren, het programma over burenruzies die soms uit de hand lopen, keert terug op de buis. Dit keer trekt Leontine Borsato (49) het land in om ruzies op te lossen.

Lees meer!
Tv-tip: Expeditie Robinson 'Eilandpraat'

26.10.2017 - De donderdagavond staat voortaan helemaal in het teken van Expeditie Robinson. Luuk Ikink gaat namelijk het programma Eilandpraat presenteren.

Lees meer!
Wat te doen met Halloween?

25.10.2017 - 31 oktober is het weer Halloween. Daarom is er ook dit weekend weer van alles te doen. Vriendin heeft voor jou de leukste Halloween activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer!

3

ina.erdsieck

za 13 dec '14 08:01

Reactie: Ja, in mijn eentje wandel ik...

Jouw mening:

Maak jij vaak een wandeling?

    •  
    •  
    •  
5 herfstwandelingen

23.10.2017 - De temperatuur daalt en er is wat meer wind, maar in de herfst een wandeling maken is zeker een aanrader! Waar ga jij wandelen?

Bekijk de wandelroutes
Tv-tip: Chantal blijft slapen

23.10.2017 - In het nieuwe seizoen van Chantal blijft slapen staat Chantal Janzen weer met haar roze koffertje op de stoep van bekende Nederlanders. Ze slaapt onder anderen bij Anna Nooshin, Fred van Leer, Caroline Tensen en Jandino Asporaat.

Lees meer!
Dit zijn de vijf genomineerden voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland!

20.10.2017 - Zaterdagmiddag 12.00 uur, je loopt al uren in de stad en je maag begint te knorren. Je wilt lunchen, maar waar!? Hoe weet je waar je het allerlekkerste broodje kunt eten? Wij helpen je op weg door de genomineerden voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland voor te stellen.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 38 |