Placeholder

Tv-tip: Olcay Gulsen in Marathon tegen kanker

Als een van de succesvolste zakenvrouwen van Nederland zet Olcay Gulsen (36) zich in tegen kanker. Hoe? Door mee te doen met een triatlon en zo geld op te halen. We spraken met Olcay.

Als een van de succesvolste zakenvrouwen van Nederland zet Olcay Gulsen (36) zich in tegen kanker. Hoe? Door mee te doen met een triatlon en zo geld op te halen. We spraken met Olcay.

Waarom heb je ja gezegd toen je hiervoor werd gevraagd?
“In mijn directe familie heb ik al twee keer te maken gehad met kanker. Helaas is dat beide keren verkeerd afgelopen. Mijn neef stierf twee jaar geleden. Hij was nog maar 36 en liet twee jonge kinderen achter. Daardoor voelde ik me persoonlijk verbonden met de actie. Hoewel ik totaal niet fit ben, hoor. Ik heb de laatste twee jaar niks gedaan, behalve iets te veel gegeten en gedronken! Een paar jaar geleden had ik me zo’n triatlon niet kunnen permitteren met mijn drukke baan, maar ik wil geen slaaf zijn van mijn werk.”

Hoe gaat het met trainen?
“Dat bleek een megaonderschatting. Wielrennen vind ik bijna een straf. Ik kwam ook een keer met mijn wiel in de trambaan vast te zitten. Ik spijbel ook weleens, hoor. Verder is vooral het zwemmen erg heftig. Dat durfde ik eerst niet, omdat ik watervrees had. Ik vond het eng om met mijn hoofd onder water te gaan. Ik heb echt een paar keer gehuild omdat ik bang was dat ik zou stikken. Vroeger heb ik weleens een zwemlesje gehad, maar ik heb geen zwemdiploma’s. Toen durfde ik ook al niet met mijn hoofd onder water en werd ik door de leraar ik nu over mijn watervrees heen. Dat voelt als een persoonlijke overwinning waar ik de rest van mijn leven plezier van heb.”

Ben jij als succesvolle zakenvrouw eigenlijk weleens onzeker?
“Begin dit jaar vond iedereen me dik overkomen op tv. Dan zeg ik tegen mezelf dat het niet belangrijk is. Maar na de honderdste reactie ging ik toch denken dat ik er iets aan moest doen. Ik ben ook weleens bang om te falen en ik maak ook fouten. Ik ben ermee gestopt om te doen of mijn leven perfect is, want dat is niet zo. Nu ik ouder ben, leer ik ook mijn kwetsbare kant waarderen. Dat maakt je menselijker en ook een leuker persoon voor de buitenwereld.”

Kijk hoe Olcay het doet in het tv-programma Marathon tegen kanker op woensdag 17 mei om 21.20 uur op NPO 1.