Placeholder

Kerst met Vriendin: de lekkerste desserts voor bij het kerstdiner

Gezellig met de familie aan het kerstdiner. Na het voor- en hoofdgerecht is het tijd voor misschien wel de lekkerste gang van het hele diner: het dessert! We helpen je graag met het bedenken van een heerlijk toetje voor het kerstdiner. Kun jij kiezen?

Gezellig met de familie aan het kerstdiner. Na het voor- en hoofdgerecht is het tijd voor misschien wel de lekkerste gang van het hele diner: het dessert! We helpen je graag met het bedenken van een heerlijk toetje voor het kerstdiner. Kun jij kiezen?

Crème brulée
Ingrediënten: 600 ml slagroom • 1 vanillestokje, opengesneden • 8 eidooiers • 100 gram suiker

Breng in een steelpan de slagroom met het vanillestokje tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en leg er een deksel op. Laat de room zo’n 20 minuten trekken. Verwarm de oven voor op 140 graden. Vis het vanillestokje uit de room, schraap er met de punt van een scherp mes het zwarte merg uit en roer het door de room. Klop met een garde de eidooiers los met de suiker. Schenk al kloppend de warme vanilleroom door een zeef bij de eidooiers. Zet de schaaltjes in de ovenschaal en schenk de vanilleroom erin. Vul de ovenschaal met warm (niet kokend) water, tot maximaal halverwege de schaaltjes. Dek de ovenschaal losjes af met een vel aluminiumfolie. Bak de vanillecrèmes ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig voelen. Neem de schaaltjes uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet de crèmes afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Om het grand dessert te bereiden, bestrooi je de crèmes met een dun laagje suiker. Karamelliseer de suiker met de brander tot een lichtbruin, glazig suikerlaagje en zet het schaaltje op een bord. 

Scroppino
Ingrediënten: 4 bollen citroen- sorbetijs • 50 ml wodka • 350 ml prosecco. Extra nodig: 6 ovenvaste schaaltjes (inhoud 100 ml), ovenschaal of braad- slede, aluminiumfolie, crème brûlée- brander, staafmixer

Pureer voor de scroppino het sorbetijs, de wodka en de prosecco met de staafmixer. Schenk de scroppino in cham- pagneglazen en zet ze op de borden erbij.

Ijssoezen
Ingrediënten: 4 ongevulde grote soezen (banketbakker) • 4-8 bollen roomijs naar keuze • 100 ml karamel- saus • 1 el nougatine

Snijd een kapje van de soezen. Zet ze op de borden en schep er het roomijs in. Maak af met de karamelsaus en nougatine.

Panna cotta
Ingrediënten: 
panna cotta: 500 ml houdbare slagroom (kartonnen pakjes) • 50 g suiker • 3 blaadjes witte gelatine • 4 el limoncello • 125 g frambozen (diepvries) • 2 el poedersuiker

Breng de slagroom met de suiker tegen de kook. Week in ruim koud water de gelatineblaadjes. Neem de slagroom van het vuur en laat erin de goed uitgeknepen gelatineblaadjes al roerend oplossen. Voeg 2 el limoncello toe. Spoel de vormpjes om met koud water, laat ze uitlekken maar droog ze niet. Schenk de warme room in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de puddinkjes minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Meng de frambozen met de rest van de limoncello en de poedersuiker en laat ze afgedekt in de koelkast ontdooien.

Tiramisu
Ingrediënten: 50 g pure chocolade, fijngehakt • 8 amaretti (kleine Italiaanse bitterkoekjes) • 200 g tiramisù (koelvers)

Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water (= au bain-marie). Laat de kom het water niet raken. Doop de amaretti in de chocolade en leg ze op bakpapier op een bord. Zet in de koelkast om hard te worden. Om het grand dessert te bereiden, houd je de puddinkjes enkele tellen in een kom met heet water. Keer ze op 4 borden en verwijder de vormpjes. Schep er de gemarineerde frambozen over. Snijd van de tiramisu 4 mooie stukjes en leg op de borden. Garneer met de chocolade-amaretti.

Affogato
Ingrediënten: 4 bolletjes vanilleroomijs • 4 el amaretto (amandel- likeur) • 4 kopjes espresso • desgewenst 4-6 amaretti, grof verkruimeld. Extra nodig: 4 (soufflé)vormpjes (inhoud 150 ml), bakpapier

Schep voor de affogato in 4 koffiekopjes een bol vanille- roomijs. Schenk er de amaretto en een verse hete espresso over. Bestrooi desgewenst met wat verkruimelde amaretti. Zet ze op de borden erbij en serveer meteen.


Doe mee aan Vriendin’s kerstactie en win 5x een planner van Milly Pie (t.w.v. € 49,95)

In al onze artikelen op Vriendin.nl/kerst (dus ook in dit artikel) verstoppen we kerstbomen. Tel jij hoeveel kerstbomen we in alle kerstartikelen verstopt hebben? Dan kun je een prachtige planner van Milly Pie winnen! Lees hier meer over deze winactie.