Placeholder

Check je zorgkosten

Er zijn dingen die worden gedekt door de zorgverzekering, maar er vallen ook veel kosten onder je eigen risico of helemaal nergens onder. Hoe zorg je dat je zorgkosten zo laag mogelijk zijn?

Er zijn dingen die worden gedekt door de zorgverzekering, maar er vallen ook veel kosten onder je eigen risico of helemaal nergens onder. Hoe zorg je dat je zorgkosten zo laag mogelijk zijn?

Ten eerste is het belangrijk om altijd je rekeningen te controleren. Check goed de datum van de behandeling en ga na of die afspraak er ook daadwerkelijk is geweest. Het kan zijn dat die ene afspraak die de chiropractor heeft afgezegd, wel op je declaratie staat. Meestal krijg je je declaratieoverzicht met de post of digitaal. Als je hem niet hebt gekregen kun je hem opvragen met je DigiD.

Heb je een behandeling of operatie gehad in het ziekenhuis en schrik je van de prijs? Controleer dan of het tarief boven de maximale prijs uitkomt die mag worden gevraagd voor deze behandeling. Hiervoor heb je de declaratie- of zorgproductcode nodig. Deze codes zijn te vinden op jouw declaratieoverzicht. Op deze website kun je de code invullen en checken wat de maximale prijs is.

Er is wel een verschil tussen vastgestelde en vrije tarieven. Vastgestelde tarieven zijn door de overheid bepaald en gelden voor bepaalde behandelingen. Elk ziekenhuis in Nederland moet zich hier aan houden. Een vrij tarief geldt voor behandelingen waar de overheid geen tarief voor heeft bepaald, jouw zorgverzekeraar heeft dan een prijs met het ziekenhuis afgesproken. Deze prijs kun je opvragen bij je zorgverzekeraar. Je kunt vaak al aan de declaratiecode zien wat voor soort tarief het is: begint de code met 14 of 16, dan is het tarief een maximaal tarief. Begint de code met 15 of 17, dan is er sprake van een vrij tarief.

Als je flink betaalt voor je medicijnen, kun je kijken of het klopt op Medicijnkosten.nl. Hier vul je de naam in van het medicijn en krijg je de prijs te zien van het medicijn, hoeveel er van jouw eigen risico af gaat en wat je misschien zelf moet betalen. Als jouw medicijn niet of amper wordt vergoed, geeft de site je ook alternatieven die goedkoper zijn.