Placeholder

Marktplaats-koopjes scoren op een veilige manier

Marktplaats is dé aangewezen plek om de mooiste vintage items voor een prikkie te scoren, maar hoe kun je dat het beste doen? Wij hebben voor jou wat tips op een rijtje gezet.

Marktplaats is dé aangewezen plek om de mooiste vintage items voor een prikkie te scoren, maar hoe kun je dat het beste doen? Wij hebben voor jou wat tips op een rijtje gezet.

Weet wat je zoekt
Zorg dat je weet wat je zoekt en verzin daar goede trefwoorden bij. Bedenk ook van tevoren wat je maximale prijs is, zo voorkom je dat je straks over je budget heengaat. Ook kun je een melding aanzetten waardoor je een mail ontvangt met producten die op jouw zoekterm aansluiten.  

Bellen is sneller
Je hebt het vast al eens meegemaakt: je hebt het allermooiste bijzettafeltje ooit gevonden en je kunt niet wachten om hem in je woonkamer neer te zetten. Je stuurt een mailtje naar de verkoper, maar tot je grote verdriet staat de advertentie de volgende dag op gereserveerd. Voorkom dit door meteen te bellen. Nog een voordeel van bellen is dat het koopproces meteen een stuk persoonlijker wordt, omdat je elkaar kunt horen. Let wel op: de meeste mensen waarderen het natuurlijk niet als je laat op de avond belt.

Doe een serieus bod
Als jij een spiksplinternieuwe televisie op Marktplaats zet en je krijgt een bod van € 20,- dan neem je die persoon toch ook niet serieus? Als je op iets biedt moet je wel reëel zijn. Veel te laag bieden levert vaak boze reacties op en waarschijnlijk willen ze het product niet meer aan je verkopen. Een gemiste kans dus. Dus, zorg dat je een bod doet dat vooruitzicht biedt op een gulden middenweg.

Lees ook ► 5 tips om een nep-webshop te herkennen

Check het product
Je denkt een goed bod te hebben gedaan op een prachtige jas, maar diezelfde jas ligt voor de helft van de prijs in de winkel. Oei… Weet dus wat je koopt en check van tevoren of je niet te veel betaalt voor een artikel. Er zullen namelijk altijd oplichters op Marktplaats aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor de foto’s die bij een artikel staan: vraag bijvoorbeeld een foto van het product waarbij een papiertje met jouw naam ligt, zo weet je zeker dat ze het product ook echt hebben en dat het geen foto van Google is.

Check de verkoper
Bekijk hoelang de verkoper actief is op Marktplaats, check zijn/haar andere advertenties en maak persoonlijk contact. Vervolgens is het handig om de verkoper te controleren via social media en check het bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting. Wees vooral op je hoede bij verkopers uit het buitenland en gebruik geen vreemde betaalmethodes.

De verzending
Dit is het punt waarop veel mensen zenuwachtig worden, want zal het artikel echt verstuurd worden? Maak duidelijke afspraken over de betaling en verzending. Vraag áltijd een foto van de verzendingsbevestiging waarop de PostNL track and trace code staat, zo kun je je pakketje volgen. Heb je hier toch geen vertrouwen in? Dan kun je het product ook betalen via PayPal, zo zijn je aankopen in veel gevallen onbeperkt beschermd.

En vergeet niet, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Tekst: Annabel Velema