Placeholder

Kennelhoest: wat is dat?

Als je hond opeens niest of (nat) hoest, kan het zijn dat hij kennelhoest heeft opgelopen. Hoe gevaarlijk is dit? En wat kun je ertegen doen?

Als je hond opeens niest of (nat) hoest, kan het zijn dat hij kennelhoest heeft opgelopen. Hoe gevaarlijk is dit? En wat kun je ertegen doen?

‘Het lijkt wel alsof er een graatje in zijn keel vast zit.’ Als een hond zo hoest, kan dit erop wijzen dat hij kennelhoest heeft opgelopen. Vaak wordt er met deze droge, schrapende hoest wat slijm opgehoest, wat gevolgd kan worden door kokhalzen, waarna het slijm wordt ingeslikt of uitgespuugd.

Het hoesten kan in de loop van enkele weken weer overgaan, maar er kunnen ook complicaties ontstaan. De hond kan dan bijvoorbeeld bronchitis of longontsteking ontwikkelen. Als er niets aan de kennelhoest wordt gedaan, kan de ontsteking (die in de keel- en luchtpijp zit) ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen.

De hoest heet ‘kennelhoest’, omdat de ziekte vooral voorkomt op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven. In een pension bijvoorbeeld. Ook tijdens hondentrainingen kan de infectie makkelijk worden overgedragen tussen honden.

Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende virussen die kennelhoest kunnen veroorzaken. De belangrijkste verwekkers zijn het Para-Influenzavirus en de Bordetella Bronichiseptica-bacterie.

Hoe wordt de ziekte verspreid?
Kennelhoest wordt verspreid door het slijm dat bij het hoesten in de lucht terechtkomt. Hoestende honden moeten dus bij andere honden vandaan gehouden worden, zodat andere honden niet geïnfecteerd kunnen worden. Maar ook via handen en kleding kunnen honden worden besmet.

Is kennelhoest te behandelen?
Jongvolwassen honden die alleen milde hoestklachten hebben, kunnen met rust (en zonodig een kinderhoestdrankje) genezen. Als de hoestklachten wat erger zijn, de hond daarnaast ook nog ziek is, en erg jong of oud is, is het veiliger om de keelontsteking met antibiotica te behandelen.
Neem bij twijfel gewoon even contact op met de dierenarts.

Hoe kun je het voorkomen?
Je kunt de hond laten vaccineren tegen kennelhoest. Als je je hond naar een pension brengt, is het soms zelfs verplicht om je hond hiertegen te laten vaccineren. Als je niet zeker bent of jouw pension dit ook verplicht, kun je het beste contact met het pension opnemen.

Bron
Kennelhoest
Dierenkliniek Duurstede