×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Kennelhoest: wat is dat?

Kennelhoest: wat is dat?
22.07.2012 -

Als je hond opeens niest of (nat) hoest, kan het zijn dat hij kennelhoest heeft opgelopen. Hoe gevaarlijk is dit? En wat kun je ertegen doen?


‘Het lijkt wel alsof er een graatje in zijn keel vast zit.’ Als een hond zo hoest, kan dit erop wijzen dat hij kennelhoest heeft opgelopen. Vaak wordt er met deze droge, schrapende hoest wat slijm opgehoest, wat gevolgd kan worden door kokhalzen, waarna het slijm wordt ingeslikt of uitgespuugd.

Het hoesten kan in de loop van enkele weken weer overgaan, maar er kunnen ook complicaties ontstaan. De hond kan dan bijvoorbeeld bronchitis of longontsteking ontwikkelen. Als er niets aan de kennelhoest wordt gedaan, kan de ontsteking (die in de keel- en luchtpijp zit) ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen.

De hoest heet ‘kennelhoest’, omdat de ziekte vooral voorkomt op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven. In een pension bijvoorbeeld. Ook tijdens hondentrainingen kan de infectie makkelijk worden overgedragen tussen honden.

Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende virussen die kennelhoest kunnen veroorzaken. De belangrijkste verwekkers zijn het Para-Influenzavirus en de Bordetella Bronichiseptica-bacterie.

Hoe wordt de ziekte verspreid?
Kennelhoest wordt verspreid door het slijm dat bij het hoesten in de lucht terechtkomt. Hoestende honden moeten dus bij andere honden vandaan gehouden worden, zodat andere honden niet geïnfecteerd kunnen worden. Maar ook via handen en kleding kunnen honden worden besmet.

Is kennelhoest te behandelen?
Jongvolwassen honden die alleen milde hoestklachten hebben, kunnen met rust (en zonodig een kinderhoestdrankje) genezen. Als de hoestklachten wat erger zijn, de hond daarnaast ook nog ziek is, en erg jong of oud is, is het veiliger om de keelontsteking met antibiotica te behandelen.
Neem bij twijfel gewoon even contact op met de dierenarts.

Hoe kun je het voorkomen?
Je kunt de hond laten vaccineren tegen kennelhoest. Als je je hond naar een pension brengt, is het soms zelfs verplicht om je hond hiertegen te laten vaccineren. Als je niet zeker bent of jouw pension dit ook verplicht, kun je het beste contact met het pension opnemen.

Bron
Kennelhoest
Dierenkliniek Duurstede

Plaats een reactie

Is jouw huisdier wel eens ziek geweest?

  •  
  •  
  •  

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Anja77 ma 6 aug '12 13:21

  Reactie: Ja, ooit eens
  Ja, onze kat was afgelopen winter erg ziek. Hangerig, lusteloos, hoge koorts. Mee naar de dierenarts geweest, en daar zijn we 3 dagen achter elkaar naartoe gegaan, omdat hij antibiotica en prednison moest hebben. Gelukkig knapte hij daarna weer op!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  yootje73 di 7 aug '12 18:22

  Reactie: Ja, ooit eens
  Vorig jaar is mijn boxer ziek geweest. Hij was gestoken door een insect en had een enorme dikke kop gekregen. De DA heeft hem een spuitje gegeven en daar ging alles mee weg. Vervolgens kwam zijn hele lijf onder de dikke bulten te staan en hij had totaal geen puf meer!! Ik vond het zo zielig en was zo bang dat hij iets erg had! We moesten die avond naar een concert, maar plezier had ik niet. Gennaro (mijn boxer) is die avond naar mijn moeder gegaan en die zorgde voor hem. De dagen daarna heeft hij alleen maar rijst en gekookte kip op. Hij is zo ziek geweest en dacht dat hij niet zou halen, hij was toen nog maar 6 maanden oud! Gelukkig is hij nu een grote en gezonde hond en krijgt op tijd zijn inentingen, wormkuren en Fronline Combo tegen teken en andere insecten.
  Reageer!
Hoe word jij het leukste baasje voor je huisdier?

04.10.2017 - Naast Facebook en Instagram ben jij als dierenbaasje natuurlijk ook lid van Max&Luna. Max&Luna is een online platform waar je een oppas, tips en leuke verhalen kunt vinden van andere baasjes. Of kom in contact met andere honden of katten baasjes in de buurt .

Lees meer!
Tips om samen met je kat te spelen

04.10.2017 - Advertorial - Spelen met je kat is plezier voor twee. Kijk wat jouw kat leuk vindt en wissel de spelletjes af. Ideetjes genoeg!

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!
Leer je kat trucjes met dit Instagram-account

22.08.2017 - Jaloers op hondeneigenaren die hun viervoeters allerlei trucjes leren? Niet nodig. Je kunt je kat ook van alles leren.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
Help je huisdier de zomer door: zo herken je oververhitting + handige zomertips

18.07.2017 - Net als mensen hebben ook huisdieren last van de warmte. Zo zorg je ervoor dat ze hun kop koel houden en hoe je oververhitting herkent.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 26 |