hond zomer

Zó zorg je ervoor dat je huisdier koel blijft

Net als mensen hebben ook huisdieren last van de warmte. Zo zorg je ervoor dat ze hun kop koel houden en hoe je oververhitting herkent.

Oververhitting herkennen

Als de slijmvliezen rood zijn, het dier heet aanvoelt en/of snel ademt, lusteloos is en niet wil eten, kan er volgens de Dierenbescherming sprake zijn van oververhitting. Wat te doen? Breng het dier meteen naar een koelere plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dit vooral bij de kop, oren, hals en poten.

Gebruik geen ijskoud water

Je zou denken dat ijskoud water helpt, maar toch kan je dit beter niet aan je dier geven. Hierdoor trekken de bloedvaten namelijk samen en kan hij zijn lichaamswarmte nog moeilijker kwijt. Als de oververhitting ernstig is, kan het dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling. Ook reageert het dier in dit geval nauwelijks op prikkels. Bel in dat geval meteen de dierenarts en begin met koelen.

Geef een ijssnack

Het klinkt misschien gek, maar een ijsblokje kan een heerlijk frisse snack zijn voor je huisdier. Verdeel voor je kat een mix van nat kattenvoer en water over een ijsblokjesvorm en vries het een nacht in. Vul voor je hond de ijsblokjesvorm met een mix van pindakaas (zonder xylitol, dit is giftig voor dieren), water en geprakte banaan.

Veilig zwemmen voor honden

Pootje baden is heerlijk verkoelend voor je hond. Ga je op een boot, dan is het verstandig om je hond (of kat) een zwemvest aan te trekken. Niet alle dieren kunnen even goed zwemmen.

Handig: veiligheidschecklist

1. Zorg altijd en overal voor voldoende vers drinkwater voor je dier.
2. Doe bij temperaturen boven de twintig graden geen inspannende activiteiten met je hond, zoals rennen en apporteren.
3. Wil je je hond in de zee laten zwemmen? Ga dan na wat de stroming is. Afwaartse stroom kan ervoor zorgen dat je hond diep de zee in wordt getrokken.
4. Heeft je hond gezwommen in een zwembad? Spoel hem dan altijd af. Chloor kan namelijk voor huidproblemen zorgen.

Tip van de redactie

Zo help jij jouw hond de warme zomerdagen door. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker bij oververhitting bij honden. Zodra de temperatuur gaat stijgen, krijgen honden het lastig. Honden hebben zweetklieren op hun poten en ze koelen af door te hijgen. Voor honden is het dus lastig om hun warmte kwijt te raken tijdens warme dagen. Zorg daarom op zomerse dagen voor verfrissing voor je hond met dit opvouwbaar zwembad. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: zo voorkom je dat je kat oververhit raakt

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.