Placeholder

Dit wist je nog niet over je kat

Weet jij alles over je kat? Met deze weetjes leer jij je kat nog beter kennen.

Weet jij alles over je kat? Met deze weetjes leer jij je kat nog beter kennen.

In het televisieprogramma Het verborgen leven van de kat onthullen onderzoekers 'geheimen' van de kat. Zo leren we ze beter begrijpen. Voor het onderzoek werden 100 katten gevolgd. 

1. Katten kijken tijdens het jagen niet alleen met hun ogen
Tijdens een onderzoek lieten supersnelle camera’s in slow motion zien dat katten tijdens het jagen of spelen niet alleen met hun ogen 'kijken'. Katten kunnen hun ogen niet focussen op een object dat zich vlak voor hun neus bevindt. Daarom helpen de snorharen een handje mee. Als een kat dichtbij zijn prooi is, nemen de snorharen het werk van de ogen over. De snorharen bewegen zich in de richting van bijvoorbeeld een speeltje of een muis. Als de snorharen hun prooi 'gevonden' hebben, weet je kat precies waar het zich bevindt. Dan komen de pootjes in actie en.. hebbes! 

2. Katten zitten graag hoog op de kast omdat..
..zij vanaf hogere plekken hun territorium goed kunnen onderzoeken. Is er gevaar of niet? Katten zijn door de jaren heen schattige en lieve huisdieren geworden, maar ze hebben nog steeds hun jagersinstinct.

3. Een baby op komst?
Katten kunnen het moeilijk hebben met nieuwe geluiden. Ook al hebben lang niet alle katten hier last van, langdurig gehuil van een baby kan een kat heel onrustig maken. Omdat je kat waarschijnlijk niet zo goed weet wat hij met zijn nieuwe huisgenoot moet, krijgt hij of zij stress. Om de stress bij je kat wat te verminderen, kun je je kat voorbereiden op de komst van het kind. Laat bijvoorbeeld regelmatig babygehuil horen vanaf je laptop (dit kun je opzoeken op YouTube). Veeg babydoekjes af aan plekken waar je kat vaak kopjes geeft, bijvoorbeeld de tafelpoten van de eettafel. Zo raakt je kat gewend aan de 'toekomstige' geluiden en geuren. Als laatste kun je ervoor zorgen dat je kat lekker hoog kan zitten. Denk aan een hoge krabpaal met een platform of een fijn kussentje boven op een kast. Zo heeft je kat een veilige plek om zich even terug te trekken als het gehuil hem echt even te veel wordt. 

Meer weetjes
Meer lezen over katten? Wist je bijvoorbeeld dat een kat niet alleen met zijn neus ruikt, maar ook via zijn bekje? En waarom durft jouw kat niet door het kattenluikje en wat kun je hieraan doen? Lees het hier.

Benieuwd naar het televisieprogramma Het verborgen leven van de kat ? Bekijk hieronder de trailer en kijk hier de afleveringen terug.