Placeholder

Wanneer bel ik de huisarts?

Iedereen wordt wel eens ziek, ook je kinderen. Vaak is er niets aan de hand, waardoor het lastig is te bepalen wanneer je de dokter moet bellen. In deze gevallen kun je dat het beste wel doen.

Iedereen wordt wel eens ziek, ook je kinderen. Vaak is er niets aan de hand, waardoor het lastig is te bepalen wanneer je de dokter moet bellen. In deze gevallen kun je dat het beste wel doen.

Hoge koorts
Een infectie gaat vaak gepaard met koorts. Dit is een normale reactie van het lichaam. Bij kinderen kan de koorts al snel oplopen tot 40 of 41 graden en het is dan erg belangrijk dat hij goed blijft drinken. Is je kind jonger dan 3 jaar, kreunt hij of is hij ontroostbaar, neem dan gelijk contact op met je huisarts. Ook als je kind zieker wordt, overgeeft of diarree krijgt of veel minder drinkt dan normaal, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Koortsstuip
Een kind tot 5 jaar kan, als hij koorts heeft, heftige schokken en trekkingen krijgen aan beide armen en benen. Dit is een koortsstuip en kan enkele tot 15 minuten duren, waarna het vanzelf weer overgaat. Het is eng om te zien, maar probeer rustig te blijven. Leg je kind op de zij of de buik met het hoofd omlaag en zorg ervoor dat er niets in de mond of keel zit zodat je kind vrij kan ademen. Zorg dat je kind niet kan vallen en bel daarna meteen de huisarts.

Buikpijn
Alle kinderen klagen weleens over buikpijn. Vooral jonge kinderen die zich niet zo lekker voelen zullen aangeven dat ze buikpijn hebben. Er hoeft natuurlijk niet altijd iets ernstigs zijn. Wanneer de klachten aanhouden, de buik hard wordt of je kind meer pijn en koorts krijgt, moet je contact opnemen met je huisarts.

Hoofdpijn
Kinderen onder de 6 jaar klagen over het algemeen niet over hoofdpijn. Heeft je kind heftige hoofdpijnen en voelt het zich niet lekker? Bel dan gelijk de huisarts of huisartsenpost. Als je kind ook koorts heeft, een zere of stijve nek heeft, versuft is of moet overgeven, moet je ook contact opnemen met je huisarts.