×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Kraamvisite-etiquette

Hoe hoor je je te gedragen tijdens kraamvisite?
27.03.2012 -

Hartstikke leuk om de pasgeboren baby van je vriendin, schoonzus of collega te gaan kijken. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen tijdens een kraambezoek?


 • Als je een geboortekaartje op de mat ontvangt, is dat een uitnodiging tot actie. Dat betekent dat je op kraamvisite mag komen. Het is netjes als je op zijn minst een gelukswens via de post stuurt.
 • Bel vantevoren wanneer je op kraamvisite kunt komen. In deze periode zitten de ouders niet te wachten op onverwacht bezoek op de stoep.
 • Blijf niet te lang hangen. De kersverse moeder en vader zijn waarschijnlijk erg moe en ook de baby heeft veel slaap nodig. De officiële richtlijn voor kraambezoek is een half uur.
 • Geef liever niet ongevraagd goedbedoelde adviezen.
 • Was je handen voor je de baby vasthoudt. Uit onderzoek is gebleken dat het niet handenwassen één van de grootste ergenissen van de moeder is.
 • Maak geen grapjes over het uiterlijk van de baby en als je het kindje niet moeders mooiste vindt, houd dat dan voor je.
 • Het kraambezoek is níet het moment om te vertellen over je ingegroeide teennagel, de promotie op je werk of je eigen kinderen. Vandaag draait alles om de het pasgeboren kind. Laat de trotse ouders het woord voeren.

Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen. Luister vooral naar je gevoel.

Kraamcadeau
Het is gebruikelijk om een kraamcadeau mee te nemen. Traditionele cadeaus zijn de kraammand, met voor iedere dag van het kraambed een cadeautje, en zilverwerk met de naam van de baby erop. Het meest gegeven kraamcadeau is waarschijnlijk een pakje voor het kind. De vader wordt vaak vergeten bij de cadeaus, dus denk ook eens aan hem.

Plaats een reactie

Heb jij wel eens een ongemakkelijk kraambezoek meegemaakt?

  •  
  •  

9Reacties

 • Dit is niet ok!

  Chaffie di 27 mrt '12 15:53

  Reactie: Nee
  Ik heb een hele kleine vrienden groep, waarin we alles tegen elkaar kunnen zeggen en bespreken.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_847796022014866 di 27 mrt '12 17:19

  Reactie: Ja, namelijk...
  Op de dag dat ik uit het ziekenhuis kwam (zaterdag tot woensdag in het ZH gelegen) kwam er sávonds visite om negen uur?!!! Hoe haal je het in je hoofd. Er zit wel een verhaal achter: ze zouden met 4 mensen komen omdat die de volgende dag op vakantie gingen.... nou ze kwamen met 8 pers. Werd echt gek. Zoontje lief was 2 dagen oud en moeders was echt heel ziek geweest. En dan zijn er nog mensen die zeggen ach wat maakt het uit....
  Reageer!
  • Dit is niet ok!

   di 27 mrt '12 20:30

   wat verschrikkelijk, heb hetzelfde gehad, alleen die mensen kwamen met een flink slok op vanaf een ander feestje bij ons... en toen wilde ze ook nog de kleintjes vast houden.ja een tweeling en we hadden toen ook al een dochtertje van 2. echt niet...heb ze vriendelijke gevraagd of ze weg wilde gaan... voor de toekomstige ouders, duidelijk op het kaartje aangeven dat ook de papa rust nodig heeft...en de tijd vermelden.

 • Dit is niet ok!

  striep wo 28 mrt '12 19:07

  Reactie: Ja, namelijk...
  collega's die tot 's avonds 12.00 uur bleven zitten
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 29 mrt '12 12:33

  Reactie: Ja, namelijk...
  Mensen die op bezoek kwamen met een kind erbij dat een grote koortslip had. Gelukkig hadden we een strenge kraamhulp. En iemand die alleen wilde komen als ze mocht blijven logeren omdat het zo'n eind rijden was (een uurtje). Eh... nee dus. En iemand die het de hele tijd over een belangrijke voetbalwedstrijd had. Wij geven niet om voetbal, en met een baby van 4 dagen al helemaaaaaaaal niet!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  koffietje do 29 mrt '12 18:41

  Reactie: Ja, namelijk...
  De bevalling van de tweede was niet bepaald een feestje. Op dag twee kwam een buurvrouw langs, die rustig twee uren bleef hangen, ondanks mijn hints richting een vertrek. Ik was lichamelijk en geestelijk gesloopt, zij niet onder de indruk.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 4 apr '12 16:28

  Reactie: Ja, namelijk...
  Op kraamvisite bij een lid van het koor waar ik toen lid van was, en als enige van het gezelschap, die geen kind had, en dan alles aan te moeten horen wat maar met babies te maken heeft. Ik voelde me allesbehalve prettig daar! Gelukkig heb ik later, via IVF, alsnog een dochter gekregen!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  do 5 apr '12 16:27

  Reactie: Ja, namelijk...
  dat het bezoek lang bleef hangen en niet weg te krijgen was, dit was nadat de kraamhulp weg was. of iemand die uitgebreid beneden ging zitten met de kinderen spelen nadat ze boven was geweest
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 9 apr '12 16:28

  Reactie: Ja, namelijk...
  mensen die uren blijven zitten.
  Reageer!
Krijgt jouw kind genoeg beweging? Met deze tips wel

06.10.2017 - Met andere kinderen na school buitenspelen of urenlang gamen? We geven 4 tips voor meer beweging.

Lezen
5 tips: zo wordt je kind nog beter in een hobby

28.09.2017 - Advertorial - De zomervakantie is al weer even voorbij. Dit betekent ‘back to school’ en terug naar het dagelijkse ritme. Naast school starten ook weer de vrijetijdsactiviteiten van de kids zoals sport, dans en de hobbyclubs thuis of buiten de deur.

Lees meer

1

Deze leraar vond geniale truc om kinderen hun handen te laten wassen

21.09.2017 - 'Was je handen!' Soms moet je het wel honderd keer herhalen. Een docent uit North Carolina bedacht een truc om kinderen duidelijk te maken hoe vies het is om niet je handen te wassen.

Lees meer
Deze klassieke meisjesnamen maken een comeback

08.09.2017 - Sommige klassieke babynamen worden opeens weer populair. Lees welke meisjesnamen weer helemaal terugkomen.

Lees meer
Inspiratie voor: snelle en gezonde lunchpakketjes voor je kinderen

23.08.2017 - Lunchpakketjes die je in vijf minuten maakt: handig als je kinderen op school een continurooster hebben en ’s middags dus niet thuis eten.

Lees meer
Tips Veilig Verkeer Nederland: oefen de fietsroute naar school vooraf

21.08.2017 - Midden Nederland gaat vanaf vandaag weer naar school. Veilig Verkeer Nederland (VVN) voert daarom vanaf vandaag actie tegen het steeds groeiende aantal verkeersongelukken met kinderen na de schoolvakantie.

Lees meer
Heb je creatieve kinderen? Ze kunnen nu vloggen voor Cartoon Network

16.08.2017 - Droomt jouw kind van een baan als vlogger? Met de vlogwedstrijd van Cartoon Network kunnen kinderen van 6 tot 16 jaar een jaar lang gastvlogger worden voor de televisiezender.

Lees meer
Minderjarigen per september recht op studiefinanciering

15.08.2017 - Goed nieuws voor studenten (hbo en universiteit) onder de achttien jaar: per 1 september 2017 gelden nieuwe regels voor de studiefinanciering. Lees hier wat de nieuwe regeling inhoudt.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 22 |