Placeholder

Krijgt jouw kind genoeg beweging? Met deze tips wel

Met andere kinderen na school buitenspelen of urenlang gamen? We geven 4 tips voor meer beweging.

Met andere kinderen na school buitenspelen of urenlang gamen? We geven 4 tips voor meer beweging.

Volgens de nieuwe richtlijnen moeten we steeds meer bewegen. Bewegen jouw kinderen genoeg? 

Richtlijnen
– Mintens 1 uur per dag intensieve of matige inspanning
– Minstens 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten 

Lees hieronder hoe je aan deze richtlijnen kunt voldoen. 
 

Geef zelf het goede voorbeeld

Als jij actief bent (lees: zo vaak mogelijk de fiets pakt, altijd de trap neemt, regelmatig wandelt, aan sport doet), is de kans groot dat je kind jouw voorbeeld volgt. Doe samen met je kind leuke, sportieve activiteiten om hem te stimuleren, zoals:
• Ga naar een speelpleintje en neem bellenblaas mee. Laat je kind zo veel mogelijk bellen stukprikken. Draai hierna de rollen om.
• Stippel samen een fietsroute uit en ga lekker fietsen.
• Maak een mini-speurtocht door de wijk.

Tip! Op gratisbewegen.nl vind je nog meer leuke buitenspeeltips. Ga samen de hond uitlaten of loop na het eten een blokje om. Kinderen zijn vaak competitief ingesteld, dus bedenk leuke uitdagingen. Wie is het eerste bij de brievenbus? Wie kan het snelst de bal pakken? Wie kan het meeste onkruid wieden? Ook een leuke: wie zet op een dag de meeste stappen? Download om dit bij te houden de app Stappenteller (gratis voor Android).
 

Zorg voor meer beweging

Ga samen de hond uitlaten of loop na het eten een blokje om. Kinderen zijn vaak competitief ingesteld, dus bedenk leuke uitdagingen. Wie is het eerste bij de brievenbus? Wie kan het snelst de bal pakken? Wie kan het meeste onkruid wieden? Ook een leuke: wie zet op een dag de meeste stappen? Download om dit bij te houden de app Stappenteller (gratis voor Android).
 

Sta achter de keuze van je kind

Naast een uurtje beweging per dag wordt geadviseerd je kind drie keer per week intensief te laten bewegen. Denk hierbij aan sporten als voetbal, tennis en dansen. Laat je kind een sport kiezen die hij ook echt leuk vindt. Als hij met tegenzin ergens naartoe gaat, zal hij het niet lang volhouden. Ook slim: laat je kind eerst een paar proeflessen nemen.
 

Laat je kind buitenspelen

Zorg ervoor dat je kind na een lange schooldag niet op de bank ploft, maar laat hem buitenspelen. Je kind krijgt er natuurlijk meer beweging door, maar hij maakt zo ook meer vriendjes, leert spelen in groepsverband, leert problemen op te lossen en hij krijgt er meer zelfvertrouwen door.