Placeholder

Gezonde uit-school-snacks

Niks mis met een appeltje na school, maar deze 9 lekkernijen zijn minstens zo gezond. En een echte traktatie!

Niks mis met een appeltje na school, maar deze 9 lekkernijen zijn minstens zo gezond. En een echte traktatie!

1. Lekker om op te knabbelen: snijd een bleekselderijstengel in stukken van 5 centimeter. Smeer de holle kant van de stengel in met pindakaas en bestrooi met rozijntjes. Kies het liefst voor een pindakaas die is gemaakt van alleen noten, olie en zout, en geen extra smaak- en kleurstoffen bevat.

2. In plaats van een handje snoep kun je ook een doosje rozijnen of een handje gojibessen geven. Die smaken heerlijk zoet en zijn toch gezond omdat ze veel vitamine C bevatten, die beschermt tegen ziektekiemen.

3. Wie houdt er niet van appeltaartvullingSnijd een appel (zit vol vitamine K waardoor je energie krijgt) in stukjes en strooi er wat rozijntjes en een theelepel kaneel over. Nog lekkerder: de appelstukjes in wat olie kort bakken in de oven.

4. Maak een gezonde milkshake door een banaan (geeft snel een verzadigd gevoel) met 100 milliliter sojamelk te blenden. Voor een steviger structuur doe je er wat haverzemelen bij. 

5. Lekker met je handen eten! Maak een avocadodip (bevat veel gezonde vetten) door een avocado te prakken en kruid hem naar smaak met peper en zout. Hierin kun je worteltjes (zit veel bètacaroteen in en dat is goed voor de ogen) of reepjes paprika (bevat veel vitamine C) dippen. Toch dippen met een chippie? Kies dan liever voor een naturelvariant: deze is gemaakt op basis van aardappel, zout en olie, en is gezonder dan chips met een smaakje. Groentechips en kroepoek zijn ook gezondere alternatieven.

6. Maak eens bananensushiSchil een banaan, smeer in met pindakaas en rol de banaan in havervlokken, gepofte quinoa of muesli. Snijd in stukken van 4 centimeter en smullen maar.

7. Geef geen kant-en-klaar bakje vruchtenyoghurt. Dit bevat veel suikers. Door het zelf te maken, kun je de hoeveelheid suiker fl ink intomen. Naturel yoghurt bevat veel calcium (goed voor de botten). Breng op smaak met een scheutje honing, verse vruchten en/of havermout.