Placeholder

Vanavond: Nationale Dodenherdenking

Elk jaar op 4 mei worden om 20.00 twee minuten stilte gehouden. Lees hier voor wie, waarom en andere feiten over deze traditie.

Elk jaar op 4 mei worden om 20.00 twee minuten stilte gehouden. Lees hier voor wie, waarom en andere feiten over deze traditie.

Wie worden er herdacht: De burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in oorlogssituaties of vredesoperaties waar ook ter wereld.

Eerste keer: 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam.

Wist je dat:

Tot 1961 werden alleen de Nederlandse slachtoffers van WO-II herdacht. Sindsdien herdenken we ook de slachtoffers van (bijvoorbeeld) Nederlands-Indië, Bosnië en Afghanistan.

Het signaal dat wordt gespeeld op een trompet vlak voor de twee minuten stilte om acht uur beginnen heet Taptoe.

De bekendste herdenking is die op de Dam in Amsterdam, waar ook de Koningin aanwezig is. Andere bekende plaatsen zijn de Waalsdorpervlakte in Scheveningen en Ereveld Grebbeberg in Rhenen

Treinen en bussen worden ook stilgezet en veel automobilisten zetten hun auto even stil. Let op: dit mag eigenlijk niet op de snelweg. Wil je echt die twee minuten in acht nemen, zet je auto dan even op een parkeerplaats.

Op televisie kun je de Nationale Dodenherdenking bekijken op bijna alle Nederlandse zenders.

De Nederlandse vlag hoort halfstok op 4 mei totdat na de twee minuten stilte het volkslied geklonken heeft. De meeste mensen laten de vlag daarna evengoed nog halfstok hangen. Dat mag, maar hoeft niet.

Bron: Wikipedia.

Tip: Op deze pagina vind je persoonlijke verhalen over de oorlog. Van kleine gebeurtenissen die een groot verschil hebben gemaakt in een mensenleven tot de grote, bekende drama's worden door ooggetuigen besproken. Indrukwekkend om te lezen.