Geen categorie

Internationale Hamburger dag: 3 recepten om te smullen

Vandaag is het Internationale Hamburgerdag! En ook al hoef je eigenlijk geen reden te hebben om te genieten van een dikke burger, vandaag heb je een legitiem excuus. Welke van deze drie variaties maak je vanavond?

Hamburger met light-kaas en gegrilde groenten

Ingrediënten
• 1 courgette, in schuine plakken van 1 cm dik
• 1 rode paprika, in repen van 1 cm dik
• 3 el olijfolie
• 400 g mager rundergehakt
• 2 el tomatenketchup
• 1 bosui, in ringetjes
• 4 (maïs)broodjes
• 4 el Paturain light of zuivelspread-light knoflook en kruiden
• 4 blaadjes (krul)sla

Extra
• Bakpapier
• Grillpan

TIP! Geen grillpan? Bak de hamburger in een koekenpan in een beetje boter of olie en bak wat uienringen mee.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C. Verdeel de courgette en paprika over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk dun met olijfolie en bestrooi met peper naar smaak. Rooster de groenten in het midden van de oven in ca. 20 minuten beetgaar. Keer de groenten halverwege om. Meng intussen in een kom het gehakt met de tomatenketchup, bosui, zout en peper. Vorm van het gehakt 4 ballen en druk deze plat tot hamburgers van ca. 1,5 cm dik. Verwarm de grillpan voor. Bestrijk de hamburgers dun met olie en gril de burgers ca. 5 minuten per kant. Keer ze af en toe om. Snijd de broodjes open en bestrijk ze met de smeerkaas. Leg er een blaadje sla op en leg daarop een hamburger, een plak courgette en de repen paprika. Serveer met de rest van de geroosterde groenten. Lekker met tomatenketchup (1 el = ca. 15 kcal).

 

Klassieke grillburger met frisse komkommersalade

Ingrediënten
– 1⁄4 komkommer
– 1 el mayonaise
– 1⁄4 tl gemalen komijn
– 500 g rundergehakt
– 1 ei
– 2-3 el paneermeel
– 1 ui, fijngesnipperd 
– 1 el mosterd
– 1 el tomatenketchup
– 2 el olijfolie
– 4 harde broodjes
– 4 blaadjes kropsla
– 2 plakken oude kaas
– 2 tomaten, in plakken
– 1 kleine rode ui, in halve ringen.

Bereiding
Schaaf de komkommer in plakjes en meng met de mayonaise, komijn en zout en peper naar smaak. Zet de komkommersalade weg. Meng in een schaal het gehakt met het ei, het paneer- meel, de ui, de mosterd en de ketchup. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vorm van het gehaktmengsel 4 stevige hamburgers. Verhit de grillpan. Bestrijk de hamburgers met de olie en gril ze in 6 minuten per kant bruin en gaar. Snijd intussen de broodjes open. Beleg de onderste helften met de sla en de kaas. Leg de hamburgers op de kaas en maak de burgers af met de tomaat en ui. Leg er de bovenste helften weer op. Serveer met de komkommersalade. Lekker met handgesneden verse friet in de schil of ambachtelijke aardappelchips met zeezout.

Tip! Leg de hamburgers 1 uur in de koelkast zodat ze steviger worden en niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.

 

Homemade burgers met truffelfrietjes 

Ingrediënten
•  1 kilo frietaardappels
• 600 g rundergehakt
• 2 trostomaten
• 4 augurken
• 1 rode ui
• 4 blaadjes ijsbergsla
• 4 harde hamburgerbroodjes (Italiaanse bol of meergranenbol)
• 100 g cheddar
• 4 el mayonaise
• 4 el ketchup
• 4 tl Franse mosterd
• 1 el truffelolie
• 25 g parmezaan.

Extra nodig: frituurpan met plantaardige olie, grillplaat met vlakke kant

Bereiding
Verwarm het frituurvet tot 140°C. Boen de aardappels goed schoon onder de kraan en droog ze. Snijd er frietjes van 1 cm dikte van. Bak ze in 2 delen in 5 minuten gaar. Schud uit na het bakken en laat uitlekken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Verwarm na het bakken het frituurvet tot 180°C en verhit de grillplaat op hoog vuur. Meng het gehakt in een kom met een theelepel zout en vorm er 4 gelijke hamburgers van. Druk de hamburgers zo plat dat ze net iets groter dan de broodjes zijn (het vlees krimpt tijdens het bakken). Snijd de tomaten en de augurken in plakken, de ui in ringen en de ijsbergsla in reepjes. Snijd de broodjes doormidden. Grill op de vlakke kant van de grillplaat de hamburgers 4 tot 6 minuten. Keer ze halverwege en leg op de gebakken kant een plak cheddar. Houd de burgers met de gesmolten cheddar na het bakken warm onder folie
en leg de broodhelften op de snijvlakken een halve minuut op de hete grill. Bak de frieten tot ze goudbruin zijn. Besmeer de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd, en beleg ze met de hamburger met cheddar, sla, augurk, tomaten en rode uien. Dek af met de bovenkant van het
broodje. Schud de frietjes in een kom om met de truffelolie en rasp er wat parmezaan overheen.

Foto: Peter Kooijman

Reageer op dit artikel

Instagram