Placeholder

Superingrediënt: bieten

Deze paarsrode groente is hartstikke gezond. Bietjes smaken lekker zoet en een tikje aards, en zijn daardoor in veel gerechten een ware smaakmaker. Hier volgen nog een paar bietenweetjes en een lekker recept.

Deze paarsrode groente is hartstikke gezond. Bietjes smaken lekker zoet en een tikje aards, en zijn daardoor in veel gerechten een ware smaakmaker. Hier volgen nog een paar bietenweetjes en een lekker recept.

Bietenweetjes
-De bekendste soort is de rode biet, maar er zijn ook gele bieten, witte bieten, Chioggia-bieten en oerbieten. Stuk voor stuk lekker om te koken, roosteren of te verwerken in salades. Momenteel zijn de winterbieten volop verkrijgbaar (zomerbieten zijn er van april tot oktober).
-Ze zijn rijk aan vezels (goed voor de stoelgang), vitamine B (goed voor je hersenen, hart en stofwisseling), kalium (zorgt voor een goede bloeddruk) en zink (bevordert groei en vernieuwing van botten, huid en haar).
-Vlekken van rode bieten verdwijnen als je de kleding wast in een sopje van water en een scheut ammonia.

 

Recept: Bietensalade (bijgerecht of lunch) 
Voor 4 personen

Breng 4 middelgrote bieten aan de kook en laat ze 2 uur koken (nog handiger: koop voorgekookte bieten in de supermarkt). Rooster ondertussen 50 g gehakte walnoten op middelhoog vuur. Giet er 45 ml ahornsiroop bij. Haal van het vuur en laat afkoelen. Maak een dressing van 120 ml sinaasappelsap, 60 ml balsamicoazijn en 120 ml extra vierge olijfolie. Brokkel 50 gram geitenkaas. Verdeel een zak sla naar keuze over vier diepe borden, samen met de gesuikerde walnoten, bieten (geschild en in plakken gesneden) en geitenkaas. Besprenkel met de dressing.