Placeholder

Recept voor champignon-linzenburgers

Altijd lekker: een burger. Óók die zonder vlees erin. Deze champignon-linzenburgers serveer je als lekkere snack, lunch of diner!

Altijd lekker: een burger. Óók die zonder vlees erin. Deze champignon-linzenburgers serveer je als lekkere snack, lunch of diner!

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:
• 500 g champignons
• 2 avocado’s
• blikje linzen (400 g), uitgelekt
• 100 g havermout
• 1 el maizena
• 2 el sojasaus
• 2 el verse tijmblaadjes
• 50 g zwarte olijven
• 100 g cornflakes
• 4 meergranentriangels
• paar blaadjes ijsbergsla
• 100 g halfgedroogde tomaatjes
• 1 bakje tuinkers
Extra: bakplaat, bakpapier, keukenmachine, ruime koekenpan met anti-aanbaklaag, grillpan of -plaat

Ook lekker: visburger met mayo

Aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Halveer de champignons en wentel ze in een ruime kom om met 2 eetlepels olie. Bestrooi ze met peper en zout en spreid ze uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de champignons 20 minuten in het midden van de oven.
3. Halveer ondertussen de avocado’s en lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak het fijn in een kom en breng op smaak met een beetje peper en zout.
4. Pureer de champignons in een keukenmachine met de linzen, havermout, maizena, sojasaus en tijm. Doe het mengsel in een kom en roer de olijven erdoor. Vorm er 4 grote hamburgers van.
5. Verkruimel boven een plat bord de cornflakes. Paneer hiermee de burgers aan beide kanten.
6. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de hamburgers 10 minuten op matig vuur. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
7. Verhit ondertussen een grillpan of -plaat op hoog vuur. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijkanten kort goudbruin op de hete pan of plaat.
8. Besmeer de onderkanten van de broodjes met een beetje avocadopuree. Leg hierop wat ijsbergsla en een burger. Beleg de burgers met een paar tomaatjes, een schepje avocadopuree en tuinkers. Sluit af met de bovenkanten van de broodjes en serveer met de rest van de avocadopuree.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur & foodstyling: Eke Mariën.