Placeholder

Nationale Pindakaasdag: 3 recepten met pindakaas

Met pindakaas kun je de lekkerste gerechten maken. En die smaken natuurlijk het lekkerst op Nationale Pindakaasdag.  Voordat we de recepten weggeven, even een paar feitjes op een rijtje. Pindakaas bestaat al sinds 1890 In Nederland kwam pindakaas in 1945 op de markt 500 g pindakaas bevat circa. 1.100 pinda’s Bron: AD  Recept voor kipspiesen…

Met pindakaas kun je de lekkerste gerechten maken. En die smaken natuurlijk het lekkerst op Nationale Pindakaasdag. 

Voordat we de recepten weggeven, even een paar feitjes op een rijtje.

  • Pindakaas bestaat al sinds 1890
  • In Nederland kwam pindakaas in 1945 op de markt
  • 500 g pindakaas bevat circa. 1.100 pinda’s

Bron: AD 

Recept voor kipspiesen met sesam 
Voor 4 grote spiesen
Bereidingstijd: 30 minuten
Marineertijd: 1 uur

Ingrediënten: 4 el ketjap • 1 teentje knofl ook, geperst • 2 cm verse gember, geraspt • 2 el sesamzaadjes • 250-300 g kippendijfilet, in blokjes • 12 shiitake-paddenstoelen • 1 rode peper • 2 el gembersiroop • 150 g pindakaas met stukjes pinda • 1 bosui, in ringetjes • 1 tl geroosterde sesamzaadjes •
handje pinda’s

Extra nodig: 4 of 8 grote barbecuespiesen

Maak een marinade van 2 eetlepels ketjap, de knoflook, gember en sesamzaadjes en roer hier 1 eetlepel olie door. Snijd de kip in blokken van 3 cm en schep die door de marinade. Zet een uur in de koeling. Bestrijk de shiitakepaddenstoelen met een eetlepel olie en prik ze om en om met stukken gemarineerde kip op spiesen.

Snijd de rode peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn. Breng de gembersiroop met de rest van de ketjap,
de helft van de rode peper en 150 ml water aan de kook. Voeg de pindakaas in delen toe en roer goed met een garde zodat de pindakaas oplost en je een
gebonden saus krijgt.

Rooster de spiesjes 5 minuten op een matig hete barbecue of in een grillpan. Keer ze halverwege. Serveer de spiesjes met de saté-saus. Bestrooi met de rest van de peper, bosui, sesamzaadjes en stukjes pinda.

Recept voor pollo con mole (kip met notenpasta) met cacao en kaneel
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten

Ingrediënten: 3 el rozijnen • 2 el zonnebloemolie • 1 ui, fijngesneden • 3 teentjes knoflook, fijngesneden • ¼ tl chilipoeder • ¼ tl cayennepeper • ½ tl gemalen koriander • ½ tl gemalen kaneel • 1 el tomatenpuree • 3 el pindakaas • 150 ml hete kippenbouillon • 1 el cacaopoeder • zout en peper • 4 kipfilets • 1 el olijfolie • klontje boter • zout en peper • 1 pak notenrijst (275 g) • fijngesneden peterselie

Week de rozijnen in 100 ml warm water. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de mole-saus als volgt: verhit de zonnebloemolie in de koekepan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de chilipoeder, cayennepeper, gemalen koriander en gemalen kaneel toe en bak alles nog 2 minuten mee.

Doe de ingrediënten in een blender. Voeg de uitgelekte rozijnen, tomatenpuree, pindakaas, kippenbouillon, cacaopoeder en zout en peper toe en pureer alles glad. Proef de saus om te bepalen of je iets meer chili- of cayennepeper of zout en peper moet toevoegen. Breng ook de kipfilets op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie en boter in een koekepan en bak de kipfilets aan beide kanten in 2-3 minuten bruin.

Doe de kipfilet in een licht ingevette ovenschaal en schenk de mole-saus over de kip. Draai de kipfilets in de saus een paar keer om, zodat de saus goed wordt verdeeld. Bak de kipfilets 25-30 minuten in de oven. Maak intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de kip met de mole-saus en rijst en garneer met de peterselie. Heerlijk met plakjes tomaat en avocado of een salade van verschillende kleuren paprika.

Recept voor Indische schouderkarbonade
Bereidingstijd: 15 minuten
Stooftijd: 30 minuten

Ingrediënten: 3 el zonnebloemolie • 4 schouderkarbonades • 1 ui, gesnipperd • 3 el ketjap manis • 200 ml kokosmelk (half blikje) • 1 volle el pindakaas • 1 takje bladselderij, fi jngehakt • 2 el seroendeng en gebakken uitjes

Verhit de olie in een braadpan. Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan.
Fruit de ui in het bakvet.

Voeg de ketjap, de kokosmelk en de pindakaas toe en breng al roerend aan de kook. Leg het vlees in de saus; voeg als het vlees niet helemaal is bedekt een extra scheutje kokosmelk of water toe.

Draai het vuur laag en stoof de karbonades in 30 minuten gaar. Leg ze op een schaal en bestrooi ze met de bladselderij en de seroendeng en gebakken uitjes.