Culinair

Gezonde borrelhapjes

Ter afwisseling van de toastjes met brie, bakjes chips en kaasstengels, zijn gezonde hapjes zo gek nog niet op een verjaardagsfeestje. Moeilijk? Absoluut niet! Deze gezonde hapjes zet je binnen 10 minuten op tafel. Eet smakelijk!

Meloen met rauwe ham
Voor 4 personen

• 1 galiameloen • 100 gram parmaham of rauwe ham • enkele blaadjes basilicum • enkele druppels crema di balsamico (ingedikte balsamico-azijn). 

Snijd de meloen doormidden en schep de zaadjes eruit. Snijd de meloen in parten en schil ze. Snijd de parten doormidden. Omwikkel de meloen met de rauwe ham, leg er een blaadje basilicum op en zet vast met een prikker. Druppel er tot slot nog wat crema di balsamico overheen. 

 

Rauwe groente met hummus dip

Voor de hummus:
 • 2 blikken kikkererwten (à  400 g), uitgelekt • 2 tenen knoflook, grof gehakt • 100 ml olijfolie • 2 el  citroensap • 2 kleine geroosterde paprika’s (pot),  uitgelekt en fijngehakt • 3 el zwarte olijven zonder pit, fijngehakt • 3 el fijngehakte gemengde kruiden, zoals munt, koriander en peterselie

Voor erbij:
 • 1 komkommer, in reepjes • 8 worteltjes, geschrapt en over de lengte gehalveerd • 1 gele  paprika, zonder zaadjes en in repen • 4 selderijstengels, in dunne repen van 4-5 cm • 6-8 pitabroodjes, geroosterd en in repen

Extra: staafmixer of keukenmachine

Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine de kikkererwten met de knoflook. Voeg geleidelijk de olie en het citroensap toe en pureer het geheel tot een smeuïge, dikke saus (hummus). Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de hummus in 4 gelijke porties. Meng door 1 portie de fijngehakte geroosterde paprika’s, meng door een tweede portie de fijngehakte olijven en meng door een derde portie de kruiden. Laat de vierde portie naturel.

Schep de verschillende soorten hummus in schaaltjes en serveer er de groenten bij om te dippen. 

Kerstomaatjes met avocadoroom

Voor 20 stuks

 • 10 kerstomaatjes  • 1 el pijnboompitten  • 1 avocado  • 2 takjes basilicum, grof gehakt  • 1 el citroensap

Snijd de tomaatjes doormidden en wip met een theelepel de zaadjes uit de helften. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Schep ze op een bord en laat ze afkoelen. Schil de avocado en verwijder de pit. Pureer met een staafmixer de avocado met de basilicum en het citroensap. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep met een theelepel een beetje van het avocadomengsel in elke tomaathelft. Zet de gevulde tomaatjes op een bord en strooi er de pijnboompitten over. Zet de gevulde tomaatjes op het bord ‘vast’ door een beetje van het avocadomengsel aan de onderkanten te smeren. Zo verschuiven ze niet tijdens het opdienen.

Courgette-zalmrolletjes
Voor ongeveer 12 rolletjes

 • 1 courgette  • 150 gram gerookte zalm  • 3 bosuitjes, in ringetjes  • 2 el kappertjes  • olijfolie

Schaaf de courgette met een kaasschaaf of groenteschaaf over de lengte in 12 lange, dunne plakken. Snijd de gerookte zalm in 12 lange, dunne repen en leg ze op de plakken courgette. Verdeel er de bosuitjes en kappertjes over. Maal er wat zwarte peper over. Rol de courgette met zalm voorzichtig op en zet vast met prikkers. Leg op een bord en sprenkel er wat olijfolie over. Maal er nog wat peper over. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Foto: Peter Kooijman

Reageer op dit artikel

Instagram