Placeholder

Doe-het-zelf: leren armbandje

Vind je leren armbandjes erg mooi? Die kun je eenvoudig zelf maken. Leuk tijdverdrijf op een sombere herfstdag!

Vind je leren armbandjes erg mooi? Die kun je eenvoudig zelf maken. Leuk tijdverdrijf op een sombere herfstdag!

Wat je nodig hebt, is een leren koord met een breedte van 2 millimeter. De lengte hangt af van het aantal keer dat je het armbandje om je pols wilt wikkelen. In het voorbeeld is een leren koord van 2 meter gebruikt. Daarnaast heb je 2 leren koordjes met een breedte van een millimeter nodig. Eén koord is 1,5 meter lang en de ander is 6 meter lang. Verder heb je ongeveer 140 kraaltjes nodig en een knoopje.

Pak je koord van 2 meter en vouw het dubbel. Maak het knoopje vast aan het uiteinde. Nu pak je het andere koordje van 1,5 meter erbij en dat knoop je om de lus, waar ook het knoopje zit. Zie ook de afbeelding hieronder. Wikkel het koord er een aantal keer omheen en vouw het uiteinde naar het midden toe. Als het goed is, ligt het dunne koord nu in het midden. Hier komen de kraaltjes aan. Knoop het andere lange koord hier weer omheen, zoals in foto 1.

Rijg de kraaltjes aan het middelste dunne koord. Als je klaar bent, leg dan een knoopje in het uiteinde, zodat ze niet afglijden. Plaats nu een kraaltje helemaal bovenin en pak het lange koord, dat je er net omheen hebt geknoopt, erbij. Onder dit bovenste kraaltje maak je een knoopje met het lange koord. En zo ga je verder. Pak een kraaltje, sla het lange, buitenste koord eromheen en haal daarna weer een nieuw kraaltje naar boven. Zie ook de afbeelding hieronder.

Wikkel het armbandje af en toe even om je pols om te kijken of hij al lang genoeg is. Ga zo door totdat het armbandje op de gewenste lengte is. Wikkel het lange koord aan het uiteinde een aantal keer om het dikke, middelste koord en leg er 2 knoopjes in, zodat er  tussen die twee knopen een lus ontstaat. De knoop die je in het begin hebt vastgemaakt aan het uiteinde, kun je door deze lus doen waardoor je armbandje vast blijft zitten. Veel plezier!